Kendi bahçenizi yaratın!

Kendi bahçenizi yaratın!

Toprak  ve bitkilerle ilgilenmek hepimize iyi gelir, bizi rahatlatır. Bitkilerin bu enerjisi ile kendin yap mutluluğunu bir araya getirerek balkonlarimizda kendi keyifli alanlarımızı oluşturabiliriz:)

Kimimiz rengarenk çiçekleri severiz , kimimiz kendi yetiştirdiğimiz domates, biber ile mutlu oluruz. Balkonumuzda hangi bitki türünü istediğimize karar verip, önce onu edinmeliyiz.  Daha sonra seçtiğimiz bitki türünü yetiştirmeye uygun toprak ve zevkimize göre saksılar da alarak çalışmalarımıza başlayabiliriz.

Sebze yetiştirmeyi tercih ediyoruz diyelim. Bunun için gerekli toprağın en iyisi taze topraktır. Yani daha önce üzerinde başka bir bitki yetiştirilmemiş olması önemlidir. Fidanlık, bostan ya da bahçe malzemeleri satan büyük marketlerden taze toprak satın alabiliriz. Sebze yetiştirmek için ideal toprak karışımı; dış mekan bitkileri için hazırlanmış toprak, kum ve gübreden oluşur. Saksı seçimine geldiğimizde seçtiğimiz bitki türünün boyutu ve kök yapısı önemlidir. Bitki fidelerimizin boyutuna göre edindiğimiz saksıların altında mutlaka fazla suyun dışarı çıkmasını sağlayacak delikler olmalı. Aksi takdirde fazla su sebzelerinizin köklerinin çürümesine neden olabilir. Buna da mutlaka dikkat etmeliyiz. Ayrıca saksılarımızı dilediğimiz renklerde boyayarak, balkonumuzda uyumlu konseptler de oluşturabiliriz.

Aklımıza gelebilecek hemen her sebzeyi balkonumuzda da yetiştirebiliriz. Sebze fidelerimizi uygun toprakla saksılarımıza diktikten sonra balkonda , direkt güneş ışığından koruyarak, ama mutlaka ışık alan yerlere konumlandırmalıyız. Sulamalarını da mutlaka sabah erken ve akşamüstü olarak planlamaya özen göstermelisiniz.

Ve tabi ki bütün bu ‘kendin yap balkonda bitkiler’ projenize , çocuklarınızı da ortak etmelisiniz. Çocuğunuzla birlikte ekip, sulayıp, yetiştireceğiniz sebzeleri yemenin tadı bir başka olacaktır. Hem de minik meraklılar toprakla, bitkilerle ilgilenerek el becerilerini geliştirebilir bir yandan da sebzeler ile ilgili birçok şey öğrenebilir. Yaphane.com'da kendin yap projelerle ilgili videolarımız da size ilham kaynağı olabilir!

Hem belki saksı boyama kısmında bizlerden çok daha yaratıcı olacakları için onların yardımına ihtiyacımız bile olabilir :)


0 yorum

Yorum yapın